CO2-categorisering van groen roestvrij aluminium | Nexigen®

Categorisering van aluminium

    

Ramen, gevels, vliegtuig- en auto-onderdelen, drankblikjes... de lijst met toepassingen voor aluminium is lang en divers. Sinds 2008 is de wereldwijde aluminiumproductie met 87% toegenomen (tot 2022) en de vraag naar het metaal blijft groeien. Tot het einde van dit decennium zal de productie naar verwachting jaarlijks met nog eens 3,6% stijgen.

De productie van aluminium brengt echter ook een probleem met zich mee: van alle metalen heeft aluminium de hoogste gemiddelde CO2-uitstoot (tot 20.000 kg CO2/t aluminium).

Als gevolg van de klimaatverandering en de dringend noodzakelijke vermindering van de uitstoot neemt de vraag naar aluminiumproducten met een verlaagde CO2-uitstoot toe. Daarom hebben we een categorisering ontwikkeld die de CO2-voetafdruk van aluminiumproducten direct duidelijk maakt voor onze klanten en andere partners in de toeleveringsketen. Daardoor kunnen klanten hun eigen CO2-voetafdruk nog bewuster verkleinen en duurzamere producten aan hun portfolio toevoegen. Tegelijkertijd stimuleren we met deze extra transparantie fabrikanten nog meer om duurzamere productieprocessen te hanteren

   

De Nexigen®-categorisering voor aluminium

   

BALANCED

Uitstoot in kg CO2/ton aluminum

Uitstoot in kg CO2/ton aluminum

   

Hoe onze categorisering werkt

   

We verdelen onze aluminiumproducten met een verlaagde CO2-uitstoot in vijf categorieën op basis van de daadwerkelijke fysieke voetafdruk van de grondstof en de productie tot en met de levering uit ons magazijn. Deze lopen van START (met een voetafdruk tussen 5500 en 4000 kg CO2 per ton) tot PRIME (1000 tot 0 kg CO2 per ton).

Met BALANCED hebben we een aparte categorie voor 'uitgebalanceerd gereduceerde' aluminiumproducten. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen en energiebronnen kunnen binnen één en dezelfde productiefaciliteit producten met verschillende CO2-voetafdrukken worden geproduceerd. In het kader van de berekening wordt eerst gekeken naar de totale uitstoot van de faciliteit. Vervolgens wordt een gemiddelde CO2-uitstoot per geproduceerde ton van het product vastgesteld. Op deze manier wordt de bespaarde uitstoot toegekend aan specifieke hoeveelheden, waardoor de CO2-voetafdruk per saldo wordt verkleind. Deze aluminiumproducten vallen onder onze categorie BALANCED.

✓ Methodologie volgens internationale normen
Onze rekenmethode volgt het internationaal erkende GHG-protocol.

✓ Omvat alle uitstoot van grondstofwinning en de productie, tot en met de levering uit ons magazijn
Uitstoot omvat productie (scope 1), ingekochte stroom (scope 2) en toeleveringsketen (scope 3 upstream).

✓ Bij de categorisering van de CO2-last is geen compensatie inbegrepen
De uitstoot bij de fysieke productie bepaalt de categorisering van het product, compensatie van CO2 wordt niet meegerekend.

   

Meer achtergrondinformatie over aluminium

Na de winning van bauxiet (aluminiumerts) wordt eerst aluminiumoxide verkregen door middel van zuiverings- en calcinatieprocessen. Vervolgens wordt met behulp van elektrolyse primair aluminium gewonnen. Deze productiestap vergt zeer veel stroom en is verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale uitstoot, omdat de benodigde stroom meestal nog steeds met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Na de elektrolyse wordt het materiaal als walsblokken in de fabriek verder verwerkt tot warmband of warmgewalste plaat. Het materiaal wordt vervolgens koudgewalst en zo klaargemaakt voor de diverse toepassingen.

    

   

    

   

Neem contact met ons op

   

Stuur ons een bericht als u producten met een lagere CO2-uitstoot van ons wilt kopen of als u meer informatie over Nexigen® wilt. We horen graag van u!

Uw bericht is succesvol verzonden!

We hebben uw bericht ontvangen. We zullen zo snel mogelijk antwoorden. Kloeckner Metals Belgium dankt u voor uw bezoek.

Error!

The form couldn't be submitted. Please try again.

Back to form